Ga naar hoofdinhoud
Go to homepage

Praktijkopleidersdagen De kracht van aandacht

Wil jij als vakman of vakvrouw je vaardigheden inzetten om leerlingen en starters de fijne kneepjes van het vak bij te brengen, te begeleiden bij hun opleiding en te enthousiasmeren voor hun vak binnen de technische installatiebranche? Dan zijn de Praktijkopleidersdagen wat voor jou! Vanuit het thema De Kracht van aandacht, inspireren we je met workshops en sprekers, om je rol als praktijkopleider nog beter uit te kunnen voeren.

Praktijkopleidersdagen - Praktijkopleider met tablet in zijn hand legt werking technische installatie uit aan collega installateur.
}
}
Iets voor jou? Aangeboden door A+O Metalektro, OOM en Wij Techniek
  • Meerdere praktische workshops
  • Leren hoe AI jou kan helpen in je werk
  • Praktische handvatten om werknemers te begeleiden
  • Samen met collega's uit technische bedrijven

Bijeenkomst voor praktijkopleiders

Wij Techniek organiseert samen met A+O Metalektro en OOM de Praktijkopleidersdagen. De Praktijkopleidersdagen zijn geschikt voor alle vakmensen die al leerlingen begeleiden of leerlingen willen gaan begeleiden. Dagelijks zorg jij voor de begeleiding van studenten. Door jouw coaching stromen starters met de juiste kennis en vaardigheden de sector in.

Data 2024

21 mei, Assen (DR) - Van der Valk
6 juni, Oostzaan (NH) - Van der Valk
25 juni,  Houten (UTR) - Van der Valk
5 september, Schiedam (ZH) - Van der Valk
12 september, Eindhoven/Best (NB) -  Van der Valk
15 oktober, Ugchelen (GLD) -  Van der Valk

Welke onderwerpen komen tijdens de bijeenkomsten aan bod?
  • Hoe herken je laaggeletterdheid en hoe kun je deze vaardigheid versterken?
  • Hoe (h) erken je het gebruik van alcohol, medicijnen en/of druksgebruik en hoe maak je het bespreekbaar?
  • Wat is AI prompting en waarom is het belangrijk voor modern onderwijs?
  • Hoe maak je contact met verschillende doelgroepen en hoe betrek je zowel studenten als vaste medewerkers in een meer diverse groep?
Tenslotte is er ook inspiratie van Keynote spreker Michael Kortekaas; over het bevorderen van werkgeluk, leiderschap en mentale veerkracht binnen teams en organisaties. 

Programma 2024

09.30 uur inloop
10.00 uur opening
10.15 uur presentatie laaggeletterdheid*
11.00 uur pauze
11.15 uur workshop ronde 1
12.15 uur lunchpauze
13.15 uur workshop ronde 2
14.15 uur workshop ronde 3
15.15 uur pauze
15.30 uur themaspreker Michael Kortekaas
16.30 uur afsluiting
16.45 uur einde programma

*(niet in Oostzaan daar is het programma om 16.00 afgelopen)

Presentatie Laaggeletterdheid Stichting Lezen en Schrijven

In Nederland hebben:

  • 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en/of rekenen;
  • dat is 18% van alle mensen in Nederland;
  • omgerekend  is dat 1 op de 6 mensen.

Omdat je het aan de buitenkant niet ziet of iemand laaggeletterd is, wordt het probleem veelal niet herkend. Werken in de metaal en technische installatiebranche vraagt om goede vakvaardigheden. Door digitale en technologische ontwikkelingen wordt het steeds belangrijker dat je goed kunt lezen, schrijven, rekenen en om kunt gaan met computers of tablets. Bij studenten met een mbo-2 en mbo-3 diploma ontbreekt het wel eens aan deze basisvaardigheden.

Daarom geven wij aandacht aan het versterken deze kennis. Dat doen we samen met de Stichting Lezen en Schrijven. We delen een praktijkvoorbeeld van bbl-studenten in de installatiebranche en geven hierbij tools en tips om als opleider je student hierbij te helpen.

Deze sessie is niet beschikbaar voor de locatie Oostzaan.

(h)Erkennen en bespreekbaar maken van alcohol-, drugs- en medicijngebruik

Omgaan met en herkennen van alcohol-/drugsmisbruik en verslavingsproblematiek op de werkvloer is lastig en start met de juiste kennis en vaardigheden. In deze training doe je kennis op en leer je de juiste vaardigheden rond (vroeg)signalering en het bespreekbaar maken, inclusief alcohol, drugs, medicijnen (ADM)-beleid. Zo krijg je basisinformatie over de middelen en hun werking, de fases van verslaving, de (h)erkenning en vroeg-signalering. Ook leer je hoe het bespreekbaar maakt.

Doel/resultaat

  • (H)erkennen van (probleem) gebruik en afhankelijkheid
  • Het (overlevings)brein en beloningssysteem
  • Cijfers, aanpak, AVG en hulp
  • Handvatten
  • Basiskennis bespreekbaar maken

Verrijk je begeleiding met Kunstmatige Intelligentie

In deze workshop laat Rolf Coenders van Wij Techniek zien hoe krachtig AI kan zijn. Ontdek zelf hoe AI je kan helpen bij het opleiden van leerlingen. We beginnen met de basis: wat is AI prompting en waarom is het belangrijk voor modern onderwijs?
Je leert hoe je AI prompts kunt maken die de gewenste resultaten opleveren, van tekstschrijven tot creatieve inhoud. Ook ontdek je hoe je AI kunt gebruiken om de leerervaring persoonlijker en beter te maken. Deze workshop is ideaal voor praktijkopleiders in alle vakgebieden die bbl-leerlingen trainen en AI-tools willen gebruiken in hun onderwijs. Verbeter je begeleidingstechnieken en laat je verrassen door wat AI te bieden heeft.

Begeleiden van- en aantrekkelijk zijn voor een brede doelgroep (door de Galan Groep)

De groep starters in de techniek wordt steeds diverser door zij-instromers, jongeren met veranderende interesses, meer vrouwen en verschillende culturele achtergronden. Dat willen we stimuleren, want er is nog een grote groep te winnen voor de technieksector. Onderzoek toont aan dat diverse bedrijven beter presteren. Wat zijn de huidige ontwikkelingen en hoe speel je hier beter op in? Bedrijven lopen tegen uitdagingen aan zoals fysiek zwaar werk, generatieverschillen en ongeschreven regels. 

Hoe sluit je aan bij verschillende doelgroepen en hoe neem je zowel de student als het vaste personeel mee in een meer divers wordende groep? Op een interactieve manier ervaar je zelf hoe diversiteit, inclusie en onbewuste vooroordelen een rol spelen op de werkvloer. Je krijgt praktische handvatten en tips die je direct kan toepassen bij het begeleiden van werknemers. Ook leer je hoe je zittende collega's hierin mee kan nemen zodat iedereen met plezier kan werken. Zo vergroot je de kans dat mensen bij je willen (blijven) werken, de betrokkenheid bij je bedrijf en de onderlinge sfeer.

Webinar terugkijken?

In 2023 zijn er meerdere bijeenkomsten georganiseerd. Heb je deze gemist? Bekijk ze via deze link terug: www.praktijkopleidersdagen.nl

Keynote spreker Michael Kortekaas

Michael is oprichter van het programma ‘ProfessioneelFit, inspirerend spreker leiderschap, werkgeluk en mentale veerkracht, schrijver van diverse vlogs en staat bekend als één van de Hunters in het tv-programma ‘Hunted’ van NPO3. Al jarenlang helpt hij mensen in teams binnen verschillende bedrijven en overheidsinstanties naar een energieker, fitter en vitaal bestaan door middel van teambuilding, verandermanagement en klantgerichtheid. Michael deelt zijn ervaringen en inzichten.
Na zijn opleiding aan het CIOS en de Sportacademie, heeft hij 12,5 jaar gewerkt voor de Politie(academie) en Defensie. Naast de fysieke gesteldheid van militairen en politiemensen trainde hij deze doelgroepen vooral op gevechtsvaardigheden, procedures en Mentale (veer)Kracht. In 2010 heeft hij ontslag genomen en is zich gaan richten op de (persoonlijke) ontwikkeling van mensen en teams in een High Performance omgeving. 
Michael Kortekaas