Zonwering bespaart energie
De zomers in Nederland worden warmer. Hierdoor komt er meer aandacht voor comfort in gebouwen en woningen in dit seizoen. Het is niet meer alleen belangrijk dat het in de winter warm genoeg is binnen, maar ook dat het in de zomer koel genoeg blijft.
Voor de installateur is er dus werk aan de winkel. Niet om airco’s te installeren, maar juist om te zorgen dat extra koeling niet of nauwelijks nodig is. Want voorkomen is beter dan genezen.
Nieuwe wetgeving
Zonbewust ontwerpen en installeren is nog niet ingeburgerd in Nederland, maar door nieuwe wetgeving komt hier wel geleidelijk verandering in. Zo heeft zonwering invloed op de berekening van de energiebehoefte voor verwarming en koeling volgens de BENG-regelgeving. Naast BENG moet nieuwbouw ook aan de TOjuli-eis voldoen. Deze waarde is een indicatiegetal waarmee inzicht wordt gegeven in het risico op te hoge temperaturen in een gebouw.
Oorzaak overhitting
De vaakst voorkomende oorzaak voor oververhitting is veel zon-beschenen glas. Bomen of omliggende gebouwen kunnen voorkomen dat er te veel zon op het glas schijnt. Daarnaast zijn er mogelijkheden om het gebouw zelf zo te ontwerpen dat extra koeling niet of nauwelijks nodig is. Deze passieve maatregelen hebben veel effect en relatief beperkte kosten. Zonwering zorgt ervoor dat de zonnewarmte grotendeels geweerd wordt. Je kunt denken aan overstekken. Of zonwerende beglazing, screens of knikarmschermen. En het helpt ook als gebruikers hun steentje bijdragen, bijvoorbeeld door ramen overdag dicht te houden en ’s avonds juist open. Een goede instructie en communicatie is dus essentieel.
Wil je meer weten over zonwering?
Maak een profiel aan en download kosteloos de kennispaper over zonwering op Isso.nl. Een licentie is niet nodig voor deze publicatie. Heb je al een profiel op Isso, log dan in en ga naar: Voorkomen is beter dan genezen – zonwering komt voor koelen.
Meer weten over BENG en TOjuli-eis kijk hier.
Lees ook het artikel "Oververhitting van woningen oorzaken – gevolgen – oplossingen" in het TVVL magazine op pagina 12.