Ga naar hoofdinhoud
Go to homepage

Met de juiste begeleiding werkt zij-instroom wel

Calder Werkt, uitvoeringsorganisatie voor begeleidingstrajecten naar werk, benaderde Energiewacht West met een idee. Als Calder de mensen zou vinden die als zij-instromer bij Energiewacht West aan de slag wilden, wilde Energiewacht West deze mensen dan in dienst nemen? Daar had de organisatie wel oren naar.

}
21 Sep, 2020

Energiewacht West-Nederland is een servicepartner van Essent. Installatie, service en onderhoud van cv-ketels is de expertise van het bedrijf, naast een deel warmtepompen, ventilatie en isolatie. HR-manager Anja van de Linden vertelt dat het lastig is om ervaren monteurs aan te trekken, een bekend geluid in de branche. Anja: “Met name monteurs met een afgeronde opleiding installatietechniek zijn schaars.”

Opleiden en begeleiden

Het idee van Calder behelsde onder meer dat de zij-instromers eerst bij Calder een basisopleiding van acht weken kregen. Anja: “Dat hield in een voorschakeltraject met technische basiskennis. Daarna zouden wij het van hen overnemen.” Eenmaal in dienst bij Energiewacht, volgde een vervolgopleiding bij Energiewacht. De organisatie heeft zelf een opleidingslokaal om te oefenen met verschillende typen cv-ketels. Anja: “Je bent niet meteen servicemonteur natuurlijk. Na de opleiding bij ons zijn ze allemaal naar buiten gegaan onder begeleiding van een van onze ervaren monteurs.”

Ze hebben allemaal geoefend op meerdere typen ketels. Anja: “We hebben sowieso altijd een achtervang voor als ze ergens niet uitkomen.” Hoewel de zij-instromers dus snel ‘naar buiten gaan’ en met de nodige ervaring vervolgens ook allemaal zelfstandig naar klanten toegaan, moeten ze nog wel een officieel diploma halen.

Diploma

Tien instromers was de organisatie beloofd, maar onder andere het coronavirus gooide roet in het eten. Het bleek lastig te zijn met een vol klasje te beginnen. Uiteindelijk zijn zeven mensen gestart. Sommige van hen hebben een achtergrond in techniek, onder wie een man met een immigratieachtergrond.

Op 7 september hebben ze van Energiewacht en diploma gekregen om het einde van het inwerktraject te markeren. Met een gebakje is het feestelijk ingeluid. Vanaf 7 september zijn ze ook allemaal bij een regulier service- en onderhoudsteam ondergebracht.

Leuk en uitdagend werk

Van de zeven mensen zijn er vijf over. Een van de zeven ging toch liever naar het buitenland en een bleek niet gemotiveerd genoeg en dat ook niet te worden na herhaalde pogingen van Energiewacht. Olaf Bos (54) is dat wel. Olaf heeft in een ver verleden al gewerkt als onderhoudsmonteur en daarna in de IT en sales: “Dit werk is leuk en uitdagend. Het is enorm druk, ik snap goed dat wij met open armen zijn ontvangen in de organisatie. We zijn ook uitgenodigd om uit onze kennissenkring mensen voor te dragen.” 

Alle vijf doen het goed, vertelt Anja. “Ze zijn nog niet volwaardig monteur maar dat heeft tijd nodig. En die tijd krijgen ze hier zeker. We hebben nog meer instroom nodig. Ik broed op mogelijkheden om dat voor elkaar te krijgen. Via via werkt altijd goed. Broers, vrienden van medewerkers die interesse hebben, daar ga ik nu mee aan de slag.”

Ben je geïnspireerd geraakt en overweeg je zelf om zij-instromers aan te nemen? Wij Techniek biedt subsidie voor het opleiden, begeleiden of omscholen van zij-instromers. Het Wij Techniek TeamWork Servicepunt adviseert bij alle vragen rond werk en instroom in de technische installatiebranche die je als werkgever kunt hebben. Ze helpen ook bij het aanvragen van vergoedingen. Ook switchers, starters en werkzoekenden die aan de slag willen in de branche staat het Servicepunt klaar.