Neurodiversiteit in de bouwsector
Wat is neurodiversiteit en is het aandeel neurodivergente mensen in de bouwsector misschien hoger dan gemiddeld?

Een aantal jaar geleden deed een brancheorganisatie in het Verenigd Koninkrijk hier onderzoek naar. Wat kunnen we leren van onze buren want we kunnen aannemen dat er in de installatietechniek eveneens een percentage neudivergente mensen werkzaam is. In Nederland is naar schatting is zo’n 15 tot 20% van de beroepsbevolking neurodivergent.
Wat is neurodiversiteit?
Neurodiversiteit betekent dat mensen op verschillende manieren denken, voelen en leren. Het uitgangspunt is dat er niet één “juiste” manier is waarop het brein hoort te werken. Iedereen is anders – en die verschillen zijn niet alleen normaal, maar ook waardevol.
Mensen die neurotypisch zijn, hebben een brein dat werkt op een manier die als gemiddeld of gebruikelijk wordt gezien in de maatschappij omdat het veel vaker voorkomt.
Neurodivergente mensen daarentegen hebben een brein dat anders functioneert. Voorbeelden van neurodivergentie zijn:
-
Autisme
-
ADHD
-
Dyslexie
-
Hoogbegaafdheid
Conceptueel denken als kracht
Een opvallend kenmerk van veel neurodivergente mensen is het vermogen tot conceptueel denken. Conceptuele denkers zijn vaak sterk in het leggen van verbanden, het zien van het grotere geheel en het vinden van originele oplossingen voor complexe vraagstukken. Zij denken in beelden, associaties en ideeën, in plaats van lineair en sequentieel. Dit maakt hen bijzonder waardevol in sectoren waar creativiteit, innovatie en probleemoplossend vermogen van belang zijn – zoals de bouw.
In de bouwsector, waar projecten vaak groot, complex en multidisciplinair zijn, is er veel behoefte aan mensen die op een andere manier naar vraagstukken kijken. Conceptueel denkers kunnen in een vroeg stadium verbanden leggen tussen wensen van de klant, technische oplossingen en maatschappelijke uitdagingen, zoals duurzaamheid en circulariteit.
Waar neurodivergentie voor sommigen een uitdaging betekent in bijvoorbeeld structuur of communicatie, ligt de kracht vaak juist in die andere manier van denken. Door ruimte te maken voor conceptueel denken in teams, kunnen organisaties innovatiever en wendbaarder worden.
Hogere mate van neurodiversiteit in de Britse bouwsector
Uit onderzoek van de Britse National Federation of Builders (NFB) blijkt dat maar liefst één op de vier bouwvakkers zichzelf als neurodivers beschouwt. Binnen deze groep komt ADHD het vaakst voor (54%), gevolgd door autisme (32%) en dyslexie (31%). Het percentage conceptueel denkers is niet specifiek gemeten.
Aantrekkingskracht van de bouwsector voor neurodivergente werknemers
Opvallend is dat 34% van de neurodivergente werknemers zegt dat hun manier van denken hen juist extra motiveerde om in de bouw te gaan werken. Slechts 5% gaf aan dat dit hen juist minder aantrok.
Openheid over neurodiversiteit blijft lastig
Hoewel de meerderheid van de werknemers vindt dat de sector in staat is om neurodiverse collega’s goed te ondersteunen, heeft 36% van de neurodivergente werknemers hun neurodivergentie niet aan hun werkgever bekendgemaakt.
De redenen hiervoor zijn divers:
-
31% was bang voor een negatief label
-
26% vreesde anders behandeld te worden
-
24% schaamde zich voor het ‘anders zijn’
Wat gebeurt er in de Nederlandse technische sector?
In de technische sector groeit de aandacht voor neurodiversiteit, waarbij bedrijven de unieke talenten van neurodivergente medewerkers, zoals mensen met autisme, ADHD of dyslexie, steeds meer erkennen en benutten. Deze erkenning leidt tot initiatieven die gericht zijn op het creëren van inclusieve werkplekken en het stimuleren van innovatie.
Conclusie
De Britse bouwsector telt een aanzienlijk aantal neurodivergente medewerkers, die waardevolle perspectieven en vaardigheden meebrengen. Veel van hen beschikken over unieke kwaliteiten zoals conceptueel denken, waarmee zij een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan innovatie en probleemoplossing in de bouw. We weten niet wat de feitelijke situatie in de installatietechniek is, maar dat er aardig percentage neurodiversiteit aanwezig is kunnen we wel aannemen.
Voor het aantrekken én behouden van talent is het essentieel dat werkgevers inzetten op een ondersteunende en inclusieve werkomgeving. Het biedt kansen voor het aantrekken en behouden van talentvolle mensen – en opent de deur naar nieuwe manieren van denken en werken. Kijk hiervoor ook eens op www.wij-techniek.nl/diversiteit