Geef je organisatie kracht met diversiteit en inclusie
Bouchra Talidi, geboren in Twente als dochter van Marokkaanse ouders, heeft een unieke weg bewandeld in haar leven en loopbaan. Ze kent de uitdagingen van diversiteit uit eerste hand en spreekt vaak over ‘het nadeel van de twijfel’. Een herkenbaar fenomeen voor velen. Met haar uitgebreide opleiding, ervaring en expertise heeft ze zich ontwikkeld tot een veelgevraagd spreker, adviseur en leiderschapscoach op het gebied van diversiteit en inclusie.

Tijdens de aankomende HR Themadagen verzorgt ze een inspirerende keynote over inclusie en werkgeluk. Waarom is dit thema zo cruciaal, en wat brengt het organisaties? We vroegen haar een tipje van de sluier op te lichten.
Bouchra: “Tijdens mijn laatste functie bij de overheid nam ik deel aan een management development traject, dat ik na 1,5 jaar succesvol afrondde. Waar andere deelnemers vervolgens een promotie kregen, bleef die voor mij uit. Misschien had dat niets met mijn achtergrond te maken, maar het paste wel in een patroon dat ik vaker had ervaren. Ondanks hoge cijfers werd mij op jonge leeftijd mavo geadviseerd, simpelweg omdat mijn ouders geen Nederlands spraken. Die momenten leerden me hoe belangrijk het is om zelf de regie te pakken. Dat besef gaf me de kracht om mijn eigen pad te kiezen en als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan.”
“Als je zelf hebt ervaren hoe uitsluiting is, wil je dat voor niemand.”
Bouchra Talidi
Het gaat om ons allemaal
“Met mijn bedrijf richt ik me op diversiteit en inclusie bij organisaties. Ik spreek mensen van de werkvloer tot het management. Ik richt me sterk op inclusief leiderschap, als er bij de leiders geen commitment is, is het heel moeilijk om als organisatie inclusief en gelijkwaardig te worden.
Mensen hebben bij diversiteit en inclusie vaak het beeld dat het gaat om culturele diversiteit, of mensen met een beperking. Maar het gaat echt om ons állemaal. Dat we gezien worden, je je talenten kunt benutten, dat je je veilig voelt.”
Wat is diversiteit en inclusie?
“Diversiteit gaat over alle manieren waarop we van elkaar verschillen. Uiterlijke kenmerken, persoonlijkheid, leeftijd, gender, waar je in gelooft en de talenten die je hebt. Hoe is je personeelsbestand samengesteld?
Inclusie is de actiestand, daar gaat het over wat we doen met de diversiteit. Het gaat over meedoen, erbij horen, mee mogen beslissen. Het omarmen en benutten van verschillen. Kies je voor vrouwen in jouw bestuur om ze volwaardig als vrouw mee te laten doen, of vink je een actiepunt af en wordt deze vrouw in de praktijk niet voor vol aangezien?
Het derde belangrijke thema is dat je mensen gelijkwaardig behandelt. Hoe zijn promoties bijvoorbeeld ingeregeld, doe je dat transparant en gelijkwaardig? Mag iedereen leuke trainingen en projecten doen, of slechts een selecte groep? Het gaat bij dit thema ook over gelijkheid versus gelijkwaardigheid. Alleen als je kijkt naar gelijkwaardigheid kun je allemaal hetzelfde bereiken.”
Het is geen hype-dingetje
“Ik hoop bedrijven te inspireren met mijn verhalen, zodat ze begrijpen waar het over gaat. Dat het niet gaat om een hype of een politiek label, maar om bewustwording en rechtvaardigheid. Diversiteit en inclusie maken je bedrijf sterker. Als je hierin investeert, krijg je loyalere medewerkers en minder ziekteverzuim. Mensen die zich veilig voelen, zichzelf mogen zijn en erkend worden, willen bij de club horen. Mensen die vrijuit kunnen spreken, zijn creatiever en brengen nieuwe perspectieven. Blijf je alleen vanuit je eigen referentiekader denken, dan mis je een groot deel van je doelgroep.”
"Op de werkvloer merk ik soms weerstand. Maar vrijwel iedereen heeft weleens te maken gehad met uitsluiting, pestgedrag of grensoverschrijdend gedrag. Ik laat zien dat diversiteit veel breder is dan vaak wordt gedacht. Het gaat óók over hen. Alleen een lijstje afvinken is niet genoeg. Inclusiviteit betekent een veilige omgeving creëren. Het heeft geen zin om mensen met een migratieachtergrond of een andere seksuele oriëntatie aan te nemen als je discriminatie op de werkvloer blijft toestaan."
De vegan kroket als metafoor
“Ik was eens bij een organisatie uit de bouw. Een van de mannen was duidelijk de leider van de groep. Heel conservatief, hij bepaalde de hele cultuur. Voor mijn komst had hij ‘PVV’ op het bord geschreven als een soort stil protest. Het gesprek kwam al snel op de vegan kroket. De man was boos dat van hogerhand was besloten dat er alleen nog maar vegan kroketten te krijgen waren in de kantine. Het idee erachter was: dan kan iedereen mee eten, vegetariërs en mensen die halal eten. De intentie was goed, maar deze man had het gevoel dat er zonder te overleggen iets werd afgepakt. Deze kroket is een mooie metafoor voor het werken aan inclusie. Leg uit wáárom je iets doet. Geef mensen een stem, blijf luisteren naar het brede geluid. Inclusie gaat niet over of/of, maar over en/en. Dan krijg je loyale medewerkers.
Een ander mooi voorbeeld: ik was bij een groep beleidsmakers. Bij de check-in vroeg ik naar hun mening over het onderwerp. Een man trapte af, hij had niks met diversiteit en inclusie. Hij werkte thuis, alleen op zolder, aan het fietsparkeerbeleid van de stad. Op dat moment kwam zijn collega binnen, heel chagrijnig. Ze was te laat, want ze is slecht ter been en ze kon nergens haar driewieler kwijt. Ze kon hem fysiek alleen op plekken parkeren waar het niet mocht. Ineens zag de man zijn blinde vlek: deze collega zou hem júist kunnen helpen in vakmanschap. Stap uit je zolderkamer, werk samen en ga het gesprek aan dán maak je impact.
Begin bij het begin
Voor mensen die met het thema aan de slag willen heeft Bouchra een simpele tip: begin bij het begin.
Bouchra: “Maak een nulmeting voor jezelf. Waarom vind je het thema belangrijk, waar sta je. Wat gebeurt er als je niks doet? De samenleving verandert, daar moet je in mee. Er is veel krapte op de arbeidsmarkt, als potentiële werknemers zien dat je het thema belangrijk vindt, trek je ze naar je toe en behoud je ze. Zorg dat je weet waar je staat en waar je naartoe wil groeien. Maar vooral: begin!”
Meer over Bouchra Talidi
Bouchra Talidi studeerde Recht en Bedrijfswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze werkte als manager Diversiteit en Inclusie voor o.a. de ministeries van Justitie, VROM, SZW, EZK & LNV, de politie, publieke omroep KRO-NCRV en de gemeente Arnhem.
Ze is oprichter en directeur-eigenaar van Inclusioncy, een bedrijf dat andere organisaties helpt met diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid. Ook is ze keynote speaker, dagvoorzitter, leiderschapscoach en trainer.
Benieuwd naar haar inspirerende keynote?
Kom dan naar een van de HR Themadagen, georganiseerd door de opleidingsfondsen A+O Metalektro, OOM en Wij Techniek.
Meer informatie én de aanmeldmogelijkheden vind je op HR-themadagen.
Deze activiteit wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.