Game Based Learning: dé brug tussen theorie en praktijk

Het (techniek)onderwijs kent veel uitdagingen. Er is op veel opleidingen een tekort aan vakdocenten en er is niet altijd tijd en ruimte voor het scholen van alle verschillende situaties en omstandigheden uit de praktijk.

Game Based Learning Blue Tea x Wij Techniek
23 mei, 2024

BlueTea, experts in Game Based Learning, en Wij Techniek sloegen de handen ineen en ontwikkelden samen een (voor de sector) nieuwe manier van leren. Spelenderwijs. BlueTea mede-eigenaar Ruud Dullens en Marijn Zaal, projectmanager bij Wij Techniek, vertellen bevlogen over de voordelen die deze manier van opleiden biedt.

Waterzijdig inregelen

Wij Techniek heeft gekozen voor ‘waterzijdig inregelen’ als eerste opleidingsthema binnen dit project. Marijn: “Met de opkomst van warmtepompen en nieuwe cv-ketels is het thema waterzijdig inregelen weer actueel. De juiste kennis helpt energiebesparing te realiseren. We hebben dit onderwerp dan ook niet alleen gekozen voor scholing van aankomende installateurs, maar het is ook bij uitstek geschikt voor het bijscholen van werkenden en leerkrachten op dit thema. Alle kennis die we in huis hebben over dit onderwerp is meegenomen in het product. We hebben dit gebaseerd op bestaande trainingsvideo’s en een lijst met processtappen die door experts is ontwikkeld. In het ontwikkelteam van BlueTea zitten deskundigen die inbrengen wat nodig is om met deze methode effectiever te zijn in de praktijk. 

Doordat er te weinig docenten zijn, kan de kennisoverdracht in het onderwijs in het geding komen. Nieuwe (vak)docenten heb je niet zomaar, maar met een andere manier van opleiden kun je wel een kwaliteitsslag maken in het onderwijs. Met het inzetten van Game Based Learning kan de computer de studenten begeleiden en kan de docent zich richten op de praktijk. Ons project is echt een aanvulling op het bestaande onderwijs. We zouden dit dan ook graag op alle onderwijsniveaus implementeren.” 

Game Based Learning Blue Tea x Wij Techniek waterzijdig inregelen
Game Based Learning Ruud van Blue Tea x Marijn van Wij Techniek

Een brug tussen theorie en praktijk 

Ruud: “Leren in de praktijk is heel effectief. Toch kent het drie beperkingen, toegang, kosten en veiligheid. Niet alle situaties kunnen betaalbaar in de praktijk nagebootst worden. Of op de juiste schaal. Maar je wil ook studenten niet steeds blootstellen aan onveilige situaties zoals ontploffingen of overdruk. Dit kost geld en het is onveilig. Game Based Learning dicht een gat tussen theorie en praktijk.” 

Game Based Learning betekent uitdagend en spelenderwijs leren. Een bestaande leermethodiek in de markt. In de door BlueTea ontwikkelde virtuele leeromgeving leren studenten op basis van levels in een game. Dit kan overal waar je toegang hebt tot een laptop, laagdrempelig dus zonder gebruik van VR. Ruud: “Omdat het virtueel is, is de situatie altijd veilig. De game past zich aan op het gedrag van de gebruiker en is gebouwd op basis van het meester-gezel principe, zoals we dat ook kennen in de praktijk. In plaats van hele strikte instructies te geven, werkt het spel verkennend en uitdagend. Je wordt spelenderwijs bijgestuurd als je ergens tegenaan loopt of iets doet wat niet mag. Dat is ook gelijk de kracht van dit leermiddel. Je slaat een brug tussen theorie en wat in de praktijk mogelijk is. Of zelfs wat kan, maar wat je beter níet kunt doen. Je leert wat de gevolgen zijn van bepaalde acties en die neem je weer mee in de praktijk. De virtuele mentor in de game helpt je en het programma legt vast wat je hebt gedaan, maar ook wat je had moeten doen maar niet deed. En het mooie: je kunt een bepaald level elke keer opnieuw spelen en elke keer is het anders. Dat houdt je scherp.” 

Doorontwikkeling 

Ruud: “We staan nu op het punt om de laatste fase in te gaan voordat we de game gaan opleveren. We laten dan in een aantal regio’s mensen kennis maken met wat we gezamenlijk hebben ontwikkeld. In de huidige fase zijn we ook al aan het nadenken over doorontwikkeling. Dat hier toekomst in zit wisten wij al, maar ook Wij Techniek is nu overtuigd. Je kunt op deze manier razendsnel grote groepen mensen opleiden. De volgende stap die we gaan zetten gaat over het thema warmtepompen, dit sluit aan op waterzijdig inregelen. We pakken dit op met de installateurs, leveranciers en onderwijsinstellingen.” 

Marijn vult enthousiast aan: “Ik zie echt een wereld aan mogelijkheden. We staan als branche voor enorme uitdagingen, denk aan het F-gassen certificaat. Ik zou het echt fantastisch vinden als we mensen dat certificaat door middel van een game kunnen laten halen. Als je dat helemaal kunt voorbereiden en ‘fraudeproof’ kunt inregelen zou dat geweldig zijn. Het wordt een enorme operatie om deze certificaten allemaal uit te geven, dus als Game Based Learning hieraan bij kan dragen, al is het alleen maar in de voorbereiding, dan zou dat veel tijdswinst opleveren. Ik zie echt toekomst in deze manier van leren!”   

Wil je op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen in Game Based Learning binnen de sector? Wil je je aanmelden om de game te gebruiken zodra hij op de markt is? Of wil je meepraten over toekomstige thema’s die opgepakt worden? Neem dan contact op met Ruud via Blue Tea of mail Marijn.

Game based learning Blue Tea x Wij Techniek interieur