Ga naar hoofdinhoud
Go to homepage

De achterdeur moet dicht blijven

De Nederlandse arbeidsmarkt kampt met een personeelstekort in verschillende sectoren. Zo ook in de techniek. Het is geen nieuws, maar wel een opgave die vraagt om oplossingen. Eén mogelijke route is het stimuleren van zij-instroom. Maar dan wel op een slimme en duurzame manier. Want uiteindelijk zijn we op zoek naar de mensen die in de techniek 'oud' willen worden.

Sven Asijee, directeur Wij Techniek
}
7 Jun, 2023

Installateur van de toekomst

De zoektocht

Er worden veel initiatieven opgezet om het tekort aan vakmensen in de techniek op te lossen.  De zoektocht is natuurlijk gericht op jonge mensen die net van de opleiding komen. Maar dat levert helaas niet voldoende instroom op. Daarom richt de techniek zijn blik ook op vakmensen die vanuit een andere sector en, of vanuit een andere functie willen overstappen. Omdat men toe is aan een nieuwe uitdaging. Of omdat het werk na corona veranderd is en niet meer voldoende biedt.

Of gewoon omdat een baan in de techniek aantrekkelijk is. Werk- en levenservaring en een gezonde dosis nieuwsgierigheid zijn dan de bagage die men meeneemt. En dat is waardevol. Maar het is ook een grote stap. Het vraagt niet alleen om een inspanning van de zij-instromer, maar ook van het bedrijf. De werkgever moet deze nieuwe vakmensen de kans bieden om zich verder te ontwikkelen en hun kennis en vaardigheden op een andere manier in te zetten.

Wat is nodig?

Eén ding staat vast: dé zij-instromer bestaat niet. Ze zijn van alle leeftijden en hebben allerlei verschillende achtergronden en hebben verschillende ervaringen. Wat wel vast staat: ze stappen over naar een baan met impact en zijn de sleutelpersoon voor een succesvolle energietransitie.

Er is genoeg werk, je verdient minimaal hetzelfde en werkt mee aan de toekomst. Maar die beloftes alleen zijn niet voldoende. Zij-instromers verdienen respect en het eerlijke verhaal bij de start van hun nieuwe loopbaan.

Wat kun je verwachten? Wat houdt het werk in? Past dit werk bij jou? Heb je zicht op wat je nog moet leren? Heb je de ruimte in je leven om deze overstap te maken? Het zijn vragen die vooraf gesteld moeten worden en vragen om een eerlijk antwoord. Anders is de teleurstelling al op voorhand een feit.

Ruimte maken

Maar ook werkgevers zullen zich in de spiegel moeten aankijken. Hebben we de mogelijkheid om nieuwe vakmensen op te leiden en te begeleiden? Is er ruimte om echt te leren door soms ook fouten te mogen maken? Hebben we een open leercultuur op de werkvloer? Hebben we zicht op de opleidingen en trainingen?

Het is een kwestie van het bij elkaar brengen van vragen, verwachtingen en de echte antwoorden. En wanneer beiden het eens zijn dat de techniek de omgeving is waar nieuwe kansen en uitdagingen voor de zij-instromer kunnen worden gerealiseerd; alleen dan is er ruimte voor een succesvolle zij-instroom.

Op maat, met oog voor wat er nodig is. Met als doel: gemotiveerde zij-instromers die niet binnen twee jaar de sector weer verlaten.

Samen

Werkgevers en nieuwe medewerkers hoeven dit niet alleen te doen. Vanuit Wij Techniek ondersteunen we iedereen graag met een passend aanbod.

Waarom? Omdat we meer dan ooit iedereen nodig hebben. Maar vooral ook omdat we niemand meer kunnen verliezen om de energietransitie, het klimaatbeleid en de digitale revolutie waar te maken. Als branche staan we midden in de samenleving.

Sven Asijee
Directeur Wij Techniek


Fotografie: Liesbeth Dinnissen
Bron: Warmte365